Ο Σεργκέι Λαβρόφ, έρχεται στην Αθήνα λίγες μέρες πριν τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα (15 και 16 Νοεμβρίου) και τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο η επίσκεψή του την παρούσα χρονική συγκυρία δείχνει ότι η ελληνική διπλωματία έχει πολυεπίπεδο χαρακτήρα.
Σε διμερές επίπεδο η επίσκεψη Λαβρόφ, έχει στόχο την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και εντάσσεται στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε έρθει στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι «παγωμένες» σχέσεις της Μόσχας με πολλές χώρες της Δύσης, οι κυρώσεις ΕΕ – Ρωσίας που έχουν αρνητικές επιδράσεις και στις εμπορικές συναλλαγές είναι πρόσκομμα που παραμένει υπαρκτό.
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία, τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν κρατήσει μια επιφυλακτική στάση έναντι αυτής της προοπτικής.
ευδοξοσ ληξιπροθεσμο
Όμως, παρά τις όποιες διαφορές στις σχέσεις της Ρωσίας με τρίτες χώρες, την ΕΕ και εταίρους της Ελλάδας, οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν παραμένουν στον «πάγο» και όπως λένε διπλωματικές πηγές υπάρχει πεδίο συνεργασίας. Άλλωστε, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν διευρυμένες τις συνομιλίες Κοτζιά – Λαβρόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ έρχεται στην Αθήνα, την περίοδο που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Για την Ελλάδα, η Ρωσία μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της με την Τουρκία, είναι ένας πολύτιμος συνομιλητής δεδομένου, ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν αμφισβητεί σε δημόσιες δηλώσεις του τη συνθήκη της Λωζάνης, εγείροντας σαφείς διεκδικήσεις στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
δικαιολογητικά για άνοιγμα λογαριασμού στην alpha bank
γαλλια ροστερ
Κυπριακό: ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Σ. Α του ΟΗΕ
Το Κυπριακό, στο οποίο η Μόσχα έχει εκφράσει τη βούλησή της για την επίλυσή του βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών. Άλλωστε λίγες ώρες πριν την έλευση του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, ταξίδεψε στη Μόσχα.
Αθήνα και Κύπρος, ζητούν από τη Ρωσία να τηρήσει ισορροπίες και να μην υιοθετήσει τη θέση της Τουρκίας για τη θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων αλλά να μείνει σταθερή στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Για το θέμα της ασφάλειας η Ρωσία, δεν επιθυμεί την πρόταση να εγκατασταθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντικατασταθούν οι τουρκικές, αλλά μια δύναμη υπό τον ΟΗΕ σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7. Άλλωστε, υπό αυτή την προοπτική η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ. Α του ΟΗΕ θα έχει καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου